Paramahamsa Hariharananda

Baba nyugaton

Bár nyugati tanítványai többször kérték Paramahamsa Hariharanandát, hogy látogasson el Nyugatra, nem mutatott ez irányban érdeklődést. 1974-ben azonban svájci és németországi tanítványainak egy csoportja hívta meg őt, melybe végül Isteni akaratra beleegyezett. Swami Shriyukteshwarji próféciája és Shri Babaji utasítása megvalósult. Saját szavaival élve: “Semmi kedvem sem volt ahhoz, hogy külföldre menjek, de hat svájci tanítványom, aki harmadik alkalommal látogatott el Puriba, ragaszkodott hozzá, hogy látogassam meg az országukat. Azt mondák: ‘Te mindig elfoglalt vagy az indiai tanítványaiddal. Őszinte Istenkeresők százai várnak külföldön. Nem segítenél nekik? Te csak az indiaiak számára születtél?’ Ezek a szavak értek el hozzám egy csoport őszinte tanítványomtól és én úgy döntöttem, hogy küldetésre megyek a külföldi országokba.”

1974. június 3-án, Delhiből indult el Európába néhány tanítványa kíséretében. Megérintette India szent földjét és felszállt az Air France nagy repülőgépére, hogy Párizson keresztül Zürichbe utazzon. Mielőtt Zürichbe utazott volna egy napot töltött Párizsban, ahol nagy hatással volt rá a nyugati emberek életstílusa és szokásai.

Zürichből Belgiumba repült, majd az Egyesült Királyságba. A túra alatt Németország volt az ötödik és egyben utolsó ország, amit meglátogatott. Belgiumból autóval ment Németországba, ahol először Meresburgban járt, ezt követően pedig Kölnben. Ezen a két helyen, több száz ember kapott beavatást a Kriya Jógába. Nyugaton történő első látogatása egy új korszakot hozott Paramahamsa Yogananda után a Kriya Jóga Mozgalom történetében.

A nyugati tanítványok unszolására, 1975-ben ismét vállalta a nyugati látogatást. Paramahamsa Hariharanandát a kolumbiai Bogotából kísérte el egyik tanítványa az USA-ba. 1975. május 24-én szálltak fel a Delhiből a dél-amerikai Curacaoba tartó gépre. A rendkívül hosszú repülőút után aznap este körülbelül 23:00 órára értek oda, ahol Hariharanandát több száz ember várta virággal és szeretetével.

Hat nap Curacaoban töltött idő után, Kolumbia fővárosa, Bogota felé folytatták útjukat, hogy  isteni dialógusait átadhassa ott is. A tömeg létszáma minden nap emelkedett Bogotában, és az emberek még az utcán is várakoztak, hogy láthassák őt. A legnagyobb nézőteret kellett kibérelni, hogy a kereső lelkek tömegét elhelyezhessék.

Egy-egy összejövetelen számos pap, apáca, és a vallásos ember vett részt. Egy idős pap megkérdezte tőle: “Swamiji! Ön keresztény? Mi mindannyian keresztények vagyunk. Ha Ön nem keresztény, akkor mit tanulhatunk Öntől?” Végighallgatva ezt a kérdést, azonnal visszakérdezett: “Az Ön Istene keresztény? Milyen valláshoz tartozik? Úgy öltözik, ahogy Ön? Isten egy hindu vagy muzulmán fakír? Hány isten létezik? Milyen ételt eszik? Rájöttem, hogy egy Isten létezik, aki se nem hindu, se nem muzulmán, se nem keresztény.

Ő mindent átható, mindentudó, és mindenható. Ez meg van írva a Szent Bibliában: “Isten a férfit és nőt a saját képmására teremtette és Ő lehelte orrukba az élet lélegzetét. Az ember az élő lélekké lett. Amikor Isten mindenütt jelen van, jelen van minden emberi lényben is. Ez nem kaszt, hitvallás, vagy a bőrszín kérdése; nincsenek határok és vallási különbségek. Ahogy a nap egy, és a hold egy, Isten is egy.” Ilyen módon fejtette ki a Kriya Jóga mély filozófiáját  és annak gyakorlati alkalmazását a mindennapi életben.

Az USA-ban már sokan voltak, akiket Paramahamsa Hariharananda beavatott a Kriya Jógába. Mivel tudták, hogy Curacaoban és Bogotában tartózkodik, sokan keresték fel New Yorkból és Washingtonból, hogy megkérjék, látogasson el az USA-ba is. Elfogadta a meghívást, és Curacaoból Miamin keresztül New Yorkba utazott. Huszonnégy napos New York-i tartózkodása alatt számos nyilvános beszédet tartott, rádió beszélgetésben vett részt, interjúkat adott, és beavatást nyújtott az érdeklődőknek. Sokan léptek kapcsolatba vele az USA-ból és isteni társaságának áldásában részesültek.

New Yorkból Washingtonba utazott régi tanítványai kíséretében. Míg Washington DC-ben tartozkodott, indítványozta egy intézmény létrehozását, amelyet hivatalosan 1976-ban jegyeztek be Kriya Jóga Ashram néven. 1975. augusztus 7-én Washingtonból Németországba utazott, majd egy három kontinenst átívelő úttal visszatért Indiába.

Aztán egy 2 éves kihagyást követően harmadik alkalommal is elutazott Nyugatra Paramahamsa Hariharananda. Ezúttal a Kriya Jógát városról városra és országról országra terjesztette. A spirituális élet és a meditáció tekintetében több ezer rendkívüli érdeklődést mutató ember változtatta meg az életét és követte a Kriya Jóga gyakorlati útmutatásait.

Nagyszerű szellemének egyik különlegessége az alázat és a szeretet volt. Személyisége egyedülálló, beszéde dallamos és bájos volt. Képes volt lágyabb lenni, mint a virág, és néha keményebb, mint az acél. Képes volt gyerek lenni a gyerekek között, barátja lenni a fiatalnak, és társasága lenni az öregnek és elkeseredettnek. Ő volt mindenki lelkesítője.

Minden levelezést úgy írt alá, hogy  “Alázatos Hariharananda.” Ez volt az egyik egyedülálló módja tanításának. Mesterként, Önmegvalósult lényként, mindig alázatos volt. Így minden tanítványának azt az üzenetet adta tovább, hogy maradjanak szerények és egyszerűek. Gyakran idézte Srí Chaitanya híres mondását:

trnadapi sunicena taroriva sahisnuna
amanina manadena kirtaniyo sada harih

“Légy mindig alacsonyabb, mint a fű, türelmesebb, mint a fák, tiszteld és szeresd a szerényeket, emlékezz folyamatosan az Úrra.”

Tekintete szeretetteljes, beszéde isteni, tevékenysége titokzatos volt. Az élete igazán kiismerhetetlennek számított.

 

Vissza

 

Jézus Krisztus
Mahavatar Babaji Maharaj
Lahiri Mahasaya

Swami Shriyukteshwar Giri
Shrimat Bhupendranath Sanyal Mahasaya
Paramahamsa Yogananda
Swami Satyananda Giri
Paramahamsa Hariharananda
Paramahamsa Prajnanananda

 

Megosztom és ajánlom ezt az oldalt: