Lahiri Mahasaya

Lahiri Mahasaya

1828. szeptember 30-án, dahasara kedvező hetedik, világos hold-napján, míg a nyugat bengáli, szent Nadia vidéki Ghurani falu lakói eksztatikus állapotba merülve imádták az Isteni Durga Anyát, az Úr, Shiva megáldotta Gourmohant és Muktakeshit egy isteni gyermekkel. Az ősi vallásos szövegekben és a védikus irodalomban Rajarshi Janaka legendás volt különleges képességéről, hogy spirituálisan tiszta tudott maradni, miközben egy király fenséges életét élte. Azonban Shyamacharan Lahiri még ennél is tovább ment, felszabadított lélekként élte világi életét a modern társadalomban.

Shyamacharan Lahirit Babaji Maharaj szentelte fel, hogy felszabadítson szenteket és világiakat a Kriya Jóga könnyű és egyszerű technikája által. Képzett apja és istenfélő édesanyja rátermett irányítása valamint Mahavatar Babaji Maharaj vigyázó tekintete mellett egy ön-megvalósított Isteni lénnyé érett, a bölcsesség és sthitaprajna szilárd alapjain. Az indiai és a nyugati vallásos szövegek értelmezése és analízise inkább saját lényegének megvalósításán alapult mintsem intellektuális analízisen.

Lahiri Mahasaya Kashimonival, a hírneves tudós Mahamahopadhyaya Pundit Devanarayan lányával házasodott össze. Házasságuk a Mindenható egy ragyogó Isteni játéka volt – az Úr Shiva és Durga Istennő egyesülése. Lahiri Mahasaya minden világi bánattal bensőséges elfogulatlansággal és egykedvűséggel szállt szembe. Amikor Kashimoni ezt megpróbálta tudtára hozni a szokásos válasza a következő volt: „Minden bizonnyal az Úr Vishwanath, aki az univerzumot tartja fenn, fenn tud tartani egy kis családot is.” Higgadt maradt akkor is amikor súlyos pénzügyi megpróbáltatásai voltak, kitartott miközben a katonai mérnökség közmunka részlegénél dolgozott is. A gazdagságtól és a tulajdontól való elszakadás pedig egyszerű életének jellemzőjévé vált.

Lahiri Mahasaya spirituális útkeresése akkor ért csúcspontjára, amikor a Himalájába küldték. Ott történt Ranikhet-ben, hogy találkozott halhatatlan gurujával, Babaji Maharaj-al. Itt materializált Lahiri Mahasaya-nak egy fenséges arany palotát amely számtalan ragyogó drágakővel és ékszerrel volt díszítve és itt avatta be a Kriya Jóga minden szent és titkos technikájába. Lahiri Mahasaya maradéktalanul megfelelt e célnak, hogy az Isten-megvalósítás ilyen felfoghatatlanul magas szintjét elérje. Amint Babaji Maharaj utasította, hazatért, hogy világi feladatait ellássa, mint családfő. Egy tökéletesen megvalósult jógivá vált, aki képes megmutatni a felszabadulás útját mind világiaknak, brahmachari-knak és jógiknak. Spirituális tudásának híre hamar elterjedt, az élet minden részéről hívőket és útkeresőket vonzva hozzá.

Siddhi jógi Lahiri Mahasaya isteni csodáinak játéka végtelen volt.Annak ellenére, hogy fizikai teste volt, egyszerre alaktalan is volt. Egyszerre több helyen is megjelenhetett és elvégezhette munkáját. Lágy szívűen és nagylelkűen, csodálatos módon mentette meg sok tanítvány életét, ezzel igaz útkeresőket vonzva magához, mint ahogy egy édes és illatos virág megbabonázza a méheket. Bölcsességének foka és tökéletes kiegyensúlyozottsága megmutatkozott amikor zavartalanul folytatta diskurzusát a Bhagavad Gita-ról, miközben családtagjai lányának halálát gyászolták.

Lahiri Mahasaya mahasamadhi-ja 1895 szeptember 26.-án történt, mahastami Durga Anya tiszteletének napján. Amikor belépett Isten örök lakhelyére így szólt: „Azok akik e halhatatlan Kriya Jógát gyakorolják, sosem tűnnek el és lesznek árvák. Babaji Maharaj hatalmas és halhatatlan Kriya Jógáját megismerve feltámasztottam azt ebben a világban. A jövőben mindenkihez eljut majd és az emberiség továbbhalad ezen az úton a végső felszabadulás felé. Az üdvözülés útjának mindig szabadnak kell lennie az emberiség számára. Eljött távozásom ideje. Ez a durva test is elpusztul de a valaha létezett guru mindig veletek lesz.” Lahiri Mahasaya naplói, magyarázatai, beszélgetései és példamutató élete tanúságul marad mérhetetlen bölcsességének és spirituális tudásának.

 

Jézus Krisztus
Mahavatar Babaji Maharaj
Lahiri Mahasaya

Swami Shriyukteshwar Giri
Shrimat Bhupendranath Sanyal Mahasaya
Paramahamsa Yogananda
Swami Satyananda Giri
Paramahamsa Hariharananda
Paramahamsa Prajnanananda

Megosztom és ajánlom ezt az oldalt: