Shri Guru Mandir a Hariharananda Gurukulamban

 

A siddha purusha (megvalósult lélek) teste chaitanyát (isteni tudatot) sugároz azután is, hogy a lélek eltávozott. Az örök India régi hagyományaiban egy szent földi maradványait nem hamvasztották el a tűzben, hanem speciális szertartásokkal a földbe temették el. Faszén, szantálfa, és a kámfor rétegek között helyezik el a testet a Bhu-samadhi (szent temetkezési szokások) ősi védikus gyakorlatainak megfelelően. Ezt a szent helyet samadhi mandirnak nevezik.

Last Darshan at His Bed

Paramahamsa Hariharananda 2002. december 3-án az Egyesült Államokbeli, Miami államban található Floridában lehelte ki utolsó lélegzetét és merült el Istenben. Tizenkét nappal később szent teste bhu-samadhit kapott a róla elnevezett Hariharananda Gurukulamban, mely az indiai Orissza állambéli Puri város Balighai Kriya Jóga ashramja. Puri szent homokja újra megszenteltetett, miután egyesült szeretett Gurudevünkkel.

 

Ahogy a szokás tartja, egy emelvény jelzi azt a helyet, ahol Gurudev Baba Hariharanananda teste pihen, és ahol egy shiva lingát állítottak fel, melyet Harihareshwarának kereszteltek. A shiva linga a dashanami sannyasi samadhi oldalán jelzi a lélek Lord Shivával, a Mindeható Isten három tulajdonsága közül az egyikkel való végső egyesülését. Egy kisebb ideiglenes kunyhót építettek köré, hogy megvédjék az időjárástól, valamint hogy az emberek beülhessenek és tiszteletüket fejezhessék ki a nagy mester előtt.

Baba Samadhija

Az egész hely isteni öntudattól vibrált. Ez volt szeretett Gurudevünk samadhi mandirja (samadhi temploma). A kicsi szent kunyhó egy pompás építészeti átalakítássá vált.

 

Külső építészet – nyolcszög

A jelenlegi, csodás szerkezet Paramahamsa Hariharananda első tanítványának és a Kriya Jóga vonal jelenlegi mesterének, Paramahamsa Prajnanananda isteni látomásának eredménye. Kifejtette, hogy látomása volt gurujija samadhi mandirjának építéséről. Tehetséges építészek jelentkeztek, és Paramahamsa Prajnananandával folytatott megbeszéléseik alapján egy építészeti rajz készült Histas és Aruna Damania, a híres Mumbaii építészek tervei alapján, akik szintén odaadó kriyavanok voltak.

A Samadhi Mandir terve

A nagy látomás kivitelezése az építészeti megvalósítástól a szerkezeti elrendezésig egy kivételes alkotásnak ígérkezett, melyet a cuttaki mérnök, Ranjan Pradhan vállalt el. Az ívelt bejáratokkal megépített nyolcszög alakú épületet Shri Guru Mandirként keresztelték újra. Az új szerkezetet építészeti csodaként emlegetik.

Az első facsemete elültetése

A külső nyolcszögnek a huszonnégy nyitott ívvel több, mint háromszáz ülőhelyet biztosító verandája van. A hívők csendben tudnak meditálni a virágzó lótuszokkal borított és színes virágokkal és bokrokkal, és a hatalmas területen elterülő zöld pázsittal körülölelt tavak között. A külső területen lévő 108 facsemete közül az elsőt Paramahamsa Prajnanananda ültette 2006-ban. Az egész területet csöndes zónának jelölték ki, hogy az emberek letelepedhessenek és elmélkedjenek a Csend templomában, vagy a kertekben bárhol. Az öt láb hosszúságú üvegből és megerősített betonból készült lótuszrügy koronázza meg ezt az építészeti csodát. A templom építése könnyen és gyorsan haladt előre. Azok, akik az építési munkálatokat végigkísérték, meghökkenve látták, ahogy fokozatosan előtárul a szent hely isteni személyisége. Paramahamsa Prajnananandaji vezető keze az építkezés minden egyes mérföldkövénél csodákat vitt véghez.

 

 

 

Lótusz a Fontanellánál

A szent hely fontanellájaként előre legyártott lótusz  4 részletben érkezett Mumbaiból az építészek csapatával, hogy végső helyére kerüljön. Ragaszkodtak ahhoz, hogy egy nagy darut használjanak arra, hogy a lótusz részeit a szent hely tetejére emeljék, de nem sikerült időre megoldani. Csüggesztő kétségbeesés következett, de Swami Shuddhananda, aki mindig a remény és lelkesedés szimbóluma, azt mondta, hogy eljön a megoldás.

Közben Paramahamsa Prajnananandaji, aki a tevékenységeket és munkát felügyelte a Hariharananda Gurukulamnál, a tengerentúlról hívott bennünket. Érdeklődött, hogy sikerült-e darut szerezni és a lótuszt a helyére emelni. Amikor kifejeztük tehetetlenségünket, biztatott minket, hogy folytassuk a munkát kétkezi erőfeszítéssel. Nem voltunk biztosak benne, hogy az egy tonnás lótusz ilyetén történő felemelése a szent hely tetejére lehetséges lesz-e.

Az új bizodalom, az új ötlet, az új remény ledöntötte az akadályt. Amikor a Konark templomot építették, nem volt daru, ami a művészi formákat alkotó, 1-től 10 tonnás súlyig terjedő nehéz köveket felemelte volna a Sun Temple legfelső szintjére. Fa- és bambusztutajokat használtak arra, hogy elvégezzék a munkát. Majd kiugrottunk a bőrünkből örömünkben és hamarosan bambusztutajokat építettünk, hogy a lótusz négy nehéz részét a templom tetejére juttassuk. Mire a nap lenyugodott, a feladatot elvégeztük, és a lótusz elfoglalta helyét a templom tetején.

Azóta a templom dísze teljes pompájában áll. A Kriya Jóga logóval és lótuszokkal ellátott, ízlésesen díszített festett ablaküvegek és a márványpadlózat tette teljessé a templom elkészültét.

 

Belső építészet

A Shri Guru Mandirként újrakeresztelt új szerkezet egy építészeti csoda. Gurudev Baba Hariharananda samadhi oltára körül a Kriya Jóga Mestervonal faragott márványképeit a tizenöt láb hosszúságú hosszú falak mentén helyezték el a templom szentek szentjei helyiségén belül. Gurudev élethű öt és fél láb magas márványsíremléke, mely megáldja a híveket, kelet felé helyezkedik el és két oldalán, a belső szent hely falainál találhatók a mestervonal szobrai körben, melyek Mahavatar Babajival kezdődnek. A belső szent helyen hozzávetőlegesen mintegy negyven embert tudnak egyszerre elszállásolni.

 

A lenyűgöző emlékmű negyven láb magas, ritka építészeti szerkezetű, bonyolult jali munkával készült, festett üvegablakokkal, boltozott kapualjakkal, hatalmas üvegajtókkal és márványpadlóval díszített. A Shri Guru Mandir művészeti alkotás, a szeretet és a felajánlás felbecsülhetetlen ékszere, mely korokon keresztül híres marad.

A szeretet, amit Gurudev Hariharanandaji híveiben felerősített, utódjának, Paramahamsa Prajnananandajinak akarata és látomása, valamint a Prajnana Mission szerzeteseinek felajánlása eredményeként halhatatlanná vált ez az épület.

 

Megnyitás

A Shri Guru Mandirt Paramahamsa Hariharananda tiszteletére, a centenáriumi év (2006. május 27-től  2007. május 27-ig) elején adták át. A lenyűgöző nyolcszögű szent helyet Paramahamsa Prajnanananda a nyilvánosságnak felajánlva szentelte fel  2006. május 24-én egy egész napos imádat és tűzszertartás keretében, melyet védikus tudósok vezettek és szigorú védikus szabályok szerint tartottak meg.

Shri Guru Mandir – 2008 május

Gurudev Baba Hariharananda síremlékét védikus énekek és a hívők áhítatos dalainak kántálása közepette fedték fel, akik a világ minden tájáról összegyűltek, hogy szemtanúi legyenek az eseménynek és leróhassák tiszteletüket. Az esti szertartásokat  egy chandi havannal (tűzszertartással) fejezték be, megidézve az Istenanya áldásait, és az aratit a Shri Guru Mandirben.

Több száz spirituális kereső látogatja meg rendszeresen ezt a közkedvelt templomot és ashramot, a béke, a boldogság és az öröm megtestesítőjét. Swami Shriyukteshwarji megjósolta,  hogy ez a Balighai-i tulajdon virágozni fog és a spirituális zarándoklat helye lesz számtalan kereső számára a világon.

 

Fotógaléria – Shri Guru Mandir Építési Munkálatok

 

Vissza

 

Megosztom és ajánlom ezt az oldalt: